Uroczystości 2014

Dożynki – Pułtusk. Nasza szkoła zaprezentowała stoisko na którym umieściła ofertę edukacyjną oraz wystawiła ekspozycję potraw i przetworów wykonanych przez uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych pod opieką nauczycieli. Zaprezentowano potrawy i przetwory: pierogi pieczone z kaszą i białym serem, wianuszki z ziołami i masłem czosnkowym, gąsieniczki, rurki z kemem i dżemem własnego wyrobu, markizy, ciastka z wróżbą, kakaowo-waniliowe ślimaczki, szaszłyki owocowe. Dżemy: cukinia z agrestem, cukinia z gruszką, cukinia z pomarańczą, wiśnia z brzoskwinią i bananem, czerwona porzeczka z brzoskwinią i bananem, sporządzone na zajęciach praktycznych – technologia gastronomiczna.


Dzień Papieski. W naszej szkole odbyła się sprzedaż kremówek papieskich sporządzonych przez II klasę technikum (technik żywienia i usług gastronomicznych). Dochód został przeznaczony na potrzeby socjalne uczniów naszej szkoły.

   


 

Chleb zbożem pachnący - ogłoszenie o konkursie

 

plik PDF do pobrania >>

     

Warsztaty: "Smaki Dzieciństwa". 18.11.2014 W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego odbyły się warsztaty "Smaki dzieciństwa", które zostały zorganizowane przy współpracy z Agencją Rynku Rolnego. W warsztatach wzięli udział uczniowie z III i II klasy technikum (technik żywienia i usług gastronomicznych). Podczas zajęć zostało sporządzonych wiele ciekawych i smacznych regionalnych dań m.in. zraziki wieprzowe z jarzynką z buraka, zupa pikantna z dyni itd.

     


Wigilia szkolna. 18 grudnia 2014 roku, jak co roku w ZSCKR, młodzież przygotowała montaż literacki, związany ze zwyczajami wigilijnymi. Życzenia skierowane do młodzieży, rodziców, nauczycieli: czynnych i emerytowanych przekazał dyrektor szkoły pan. Bogusław Marczuk oraz ksiądz proboszcz parafii w Okszowie - Józef Cwener. Obecni na uroczystości złożyli sobie wzajemnie życzenia związane z nadchodzącymi świętami Bożego Narodzenia i udali się na tradycyjną wieczerzę wigilijną, przygotowaną przez uczniów technikum (technik żywienia i usług gastronomicznych) pod kierunkiem nauczycieli (M. Szmit, A. Bartoszuk, A. Górnicka). Przygotowano wiele smacznych potraw wigilijnych takich jak m.in.: barszcz czerwony z uszkami, pierogi z kapusta i grzybami, śledzie pod różną postacią, susz owocowy, sałatka z tuńczykiem i wiele świątecznych ciast.

   

 

 

 

Szkolenie w CDR Radom: „Przetwórstwo na poziomie gospodarstwa rolnego warunkiem dywersyfikacji rodzin rolniczych (zboża, owoce, mięso, mleko)” W dniach 26-27.02.2015 uczniowie m.in. z klas technikum: technik żywienia i usług gastronomicznych wzięli udział w dwudniowych warsztatach na temat przetwórstwa na poziomie gospodarstwa rolnego warunkiem dywersyfikacji dochodu rodzin rolniczych  (zboża, mleko, owoce i mięso). Warsztaty te odbyły się w Centrum Doradztwa Rolniczego w Radomiu. W pierwszym dniu uczniowie zgłębiali wiedzę na temat technologii przetwarzania dla wybranych produktów ze zbóż, owoców, mięsa, mleka. Wysłuchali także wykładu na temat charakterystyki surowców i ich dobór do kierunku przerobu dla wybranych produktów ze zbóż, owoców, mięsa, mleka. Prowadzący wykłady podejmowali także m.in. tematykę związaną z możliwością pozyskiwania środków na wsparcie działalności przetwórczej w ramach środków UE (2014-2020). W kolejnym dniu uczniowie mogli poznać i uczestniczyć: w produkcji soku naturalnego z jabłek, produkcji kiełbasy, produkcji sera twardego (żółtego), produkcji mąki. Uczniowie mogli zobaczyć także jak funkcjonuje Pokazowe Gospodarstwo Ekologiczne Chwałowice.

     

     

     

     
 

 

Konkurs "Smaki Lubelszczyzny" zorganizowanym przez Zakład Doskonalenia Zawodowego w Chełmie. 1 kwietnia 2016 roku młodzież: Michalina Wosk i Kamila Świszcz z klasy I technikum (technik żywienia i usług gastronomicznych) brały udział w konkursie "Smaki Lubelszczyzny" zorganizowanym przez Zakład Doskonalenia Zawodowego w Chełmie. Konkurs przebiegł pod hasłem "Sałatki – Kwiecień plecień, bo przeplata trochę zimy, trochę lata". Uczennice przygotowały i zaprezentowały sałatkę z serem feta, truskawkami i mango. W konkursie otrzymały wyróżnienie.